Premies

TIJDELIJKE PREMIE VOOR ZONNEPANELEN NA ASBESTVERWIJDERING

Zit je in de groensector en heb je interesse in de duurzame voordelen van zonnepanelen, maar word je gehinderd door het wettelijk verbod zonnepanelen te plaatsen op je asbestdak? Dat kan wel eens veranderen, want indien je dit jaar nog de asbest uit je dak laat verwijderen en er zonnepanelen op plaatst geniet je financiële steun van de Vlaamse regering. Je leest er alles over in onderstaand artikel.

Groensector België

Tijdelijke premie voor wie van asbestdak een zonnedak maakt

Wie dit jaar de asbest uit zijn dak verwijdert en er zonnepanelen op legt, kan rekenen op een tijdelijke en eenmalige premie. De Vlaamse regering trekt hiervoor 23 miljoen euro uit.

Vlaanderen telt meer dan 350.000 niet-residentiële gebouwen, zoals loodsen en stallen, die veel asbest bevatten, maar waarvan heel wat eigenaars de interessante investering in zonnepanelen uitstellen omdat er een verbod is op de plaatsing van zonnepanelen op asbestdaken.

“In het belang van de gezondheid moeten asbestdaken zo snel mogelijk verdwijnen. Tegelijk moeten we dat momentum aangrijpen om ook maximaal investeringen in hernieuwbare energie te bekomen”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Omdat een ‘asbestveilig’ en ‘klimaatneutraal’ Vlaanderen een grote uitdaging is die niet op zich kan laten wachten, voorziet de Vlaamse regering een tijdelijke premie. Wie voor 31 december 2022 initiatief neemt om zijn asbestdak te saneren en om te vormen tot een zonnedak, kan rekenen op een premie van 12 euro/m2 als hij aan de voorwaarden voldoet. In totaal is hiervoor 23 miljoen euro vrijgemaakt. Vlaanderen treedt daarmee in de Nederlandse voetsporen van de subsidieregeling ‘Asbest eraf, zon erop’ van enkele Nederlandse provincies.

“Minder asbest en meer hernieuwbare energie. Met dit initiatief bekomen we het beste van beide werelden”, aldus Demir. “Eigenaars krijgen hiermee de kans om van een probleemdak een dak vol milieuwinst te maken. Als het volledige budget opgebruikt wordt, hebben we een extra oppervlakte van bijna 2 miljoen m2 gesaneerde asbestdaken en een bijkomend vermogen van ongeveer 40 MW aan zonnepanelen. Dat zijn als het ware 300 extra voetbalvelden aan gesaneerde daken en 30 voetbalvelden vol zonnepanelen.”

Deze asbest- en PV-premie niet-verwarmde gebouwen geldt uitsluitend voor eigenaars van niet-verwarmde niet-woongebouwen die hun dak in 2022 asbestvrij maken en voor eind 2024 zonnepanelen leggen. De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10 procent van het gesaneerde dak bedekken.

De premieaanvraag kan bij Fluvius ingediend worden vanaf 1 april 2022 tot uiterlijk 31 maart 2023. Een offerte voor de asbestverwijdering en de asbestafvoer en een betalingsbewijs van het voorschot, die allebei in 2022 gedateerd zijn, volstaan daarvoor.

Voor eigenaars van woongebouwen was er al een eenmalige investeringspremie tot 1.500 euro voor nieuwe zonnepaneelinstallaties en een premie voor asbestverwijdering.

 

Bron: Handel & Techniek (agrarisch vakblad) ; 09/02/2022; 9de jaargang nummer 2
Nederlandse Uitgevers Combinatie BV

Contact

Stel ons hieronder uw vraag.
Meteen een aanvraag indienen? Klik hier.